Autobusy w Polsce - komunikacja
-
Zapraszam do swobodnej dyskusji na temat polskich autobusów i komunikacji w miastach.
1. Nie każdy być może wie, że dwa lata temu warszawskie MZA bardzo poważnie rozważało temat zakupu autobusów zasilanych gazem (nie pamiętam już niestety którym). To miało być posunięcie marketingowe, ekologiczne i korzystne finansowo. Choć autobusy miały być droższe od spalających olej napędowy, to niska cena paliwa miała szybko pomóc w zwrocie zainwestowanych pieniędzy. Początkowo tych autobusów miało być kilkanaście, ale potem flota miała być sukcesywnie wymieniana. Solaris deklarował, że jest w stanie wyprodukować napedzane gazem pojazdy.
Wszystko rozbiło się o dostarczanie gazu. O ile dla kilkunastu autobusów nie było to problemem, to cała warszawska flota stanowiła już za duże obciążenie dla PGNiG, które nie było podobno w stanie dostarczyć takiej ilości paliwa, którą pożerałyby warszawskie autobusy.
2. Do końca 2010 roku z warszawskich ulic miały zniknąć wszystkie Ikarusy. Tak deklarowała prezydent Warszawy. Gdy rozmawiałem o tym z pracownikami MZA w lipcu 2010 roku, byli skłonni założyć się ze mną o każde pieniądze, że Ikarusy nie znikną do 2012 z Warszawy. Przegrałbym kasę... :P
-
Ciekawe informacje ostatni Mariusz podrzucił. W warszawskim ZTM pojawiły się w końcu autobusy hybrydowe, sam widziałem jak mnie mijał bus pasem na trasie łazienkowskiej ten Solaris Urbino Hybrid z linii 143 na Rembertów.
Mnie ciekawi sprawa jak wygląda od strony bezpieczeństwa obklejanie wielkimi nalepkami tych szyb oddzielających kabinę kierowcy od kabiny pasażerskiej. Wielu kierowców sobie czarną folią zakleja niemal całą szybę, tak, że nie widzi co się dzieje w kabinie...
-
Hybrydowy solaris jeździł już na ulicach warszawy ponad 3 lata temu! Po testowali, po testowali i na tym się skończyło. Koszt zakupu mimo, że dużo większy, zwróciłby się po około 7 latach eksploatacji, czyli byli by już mniej więcej w połowie...
-
Rafał, ale oni mają kamery w środku autobusu, więc chyba nie muszą widzieć, co się dzieje. A z kolei im pewnie to przeszkadza jak ktoś stoi i patrzy im na ręce jak prowadzą.
-
Te hybrydy Solarisa wcale nie są nowe. Owszem, są nowością na ulicach Warszawy, ale już od jakiegoś czasu kursują i w innych miejscach.
Solaris ma też autobusy zasilane wyłącznie prądem jeśli mnie pamięć nie myli.
W kwestii zasilania gazem to to chyba miało być CNG, bo Solaris takie robi.
Adam, chyba pamiętam, na jakiejś linii z Konwiktorskiej jeździły. -
Pamiętam bo nim jeździłem :) kursował na 116...
-
-
no ja ogólnie autobusami mało jeżdżę ostatnio więc mogło mi to umknąć, stąd zdziwienie jak mnie 143 minęło hybrydowe ;)
-
Odnośnie Ikarusów i ich znikania z ulic, to słyszałem jakiś rok temu, że mają zniknąć do Euro. Cóż... dalej jest to mało prawdopodobne. Chociaż na mojej "ulubionej" linii 193 (jestem zmuszony z niej korzystać prawie codziennie) już praktycznie Ikarusów nie ma. Ostatnio bardzo się zdziwiłem jak taki podjechał, bo to był pierwszy raz w tym roku akademickim, jak musiałem się wdrapywać na stary pokład :P
-
Ogromne zamówienie MZA z Solarisa miało być zrealizowane do stycznia tego roku, więc pewnie jak przyjdą wszystkie solary, to znikną ostatnie Ikarusy. I tak na to Euro to będzie trochę wstyd z komunikacją. Metro rozgrzebane, tramwaje wciąż jeżdżą też stare. Niezbyt się to wszystko udało zorganizować.
-
tramwaje warszawskie to masakra, te stare są dziurawe jak ser szwajcarski, w zimę wiatr wali każdym oknem i drzwiami prosto w człowieka :D
-
W starych przeciągi, a w nowych (tych takich najnowszych) w zeszłym roku straszliwie śmierdziało coś, a przynajmniej na linii, którą jeździłem. Teraz już jest ok, wywietrzały haha
-
Te nowe Swingi są czadowe. Fajnie się tym jeździ. Natomiast to, że wciąż tamte stare trupy będą poruszać się podczas Euro to dla mnie nieporozumienie. Najlepsze jest to, że pani prezydent najpierw sikała w majtki, że będzie metro, łaaaaał, na euro na stadion narodowy metrem! Potem okazało się, że nie zdążą, więc zaczęło się gadanie, że od początku mieli w założeniach, że pokażą Europie, że tramwaj to najlepszy środek komunikacji. Ciekawe co będzie dalej. Wypożyczalnie rowerów?
-
Wiadomo, że komunikacja miejska to będzie podstawa. Który Niemiec będzie na tyle odważny, żeby przyjechać do nas samochodem ? :p
-
Łooo jak ja nienawidzę komunikacji miejskiej i śmierdzących ludzi ;DD
Obecnie na szczęście korzystać nie muszę ;p
Mógłbym jeździć nawet ikarusami gdyby tylko ludzie się myli ;)) -
Panowie Ikarusy są lepsze np. od warszawskich Neoplanów, które są przecież nowsze od węgierskich autobusów. Po pierwsze Ikarusy są nie do zarżnięcia, po drugie łatwo się je naprawia. Gdy rozmawiałem z mechanikami naprawiającymi w MZA jedne i drugie, to zwrócili mi oni uwagę, że Neoplany są strasznie paliwożerne. Ich spalanie może dochodzić do 100 l/100 km, kiedy w Ikarusach nie przekracza 40 l/100 km.
Aha, no i Ikarusy mają jeszcze jedną poważną zaletę w lecie - otwierane okna. W przeciwieństwie do Neoplanów i Solarisow, które maja tylko malutkie uchylne okienka w Ikarusach w lecie można przewietrzyć.
Klimatyzacja to fajny bajer, ale wtedy, gdy w autobusie powietrze krąży, a w tych nowych owszem jest chłodno, ale powietrze stoi przez co człowiekowi po chwili robi się chłodniej, ale po dłuższym czasie wydaje się, że wcale nie jest jednak chłodno w środku. Tyle, że oczywiście w Ikarusach nie za ciepło jest zimą :P
Tak na marginesie miałem okazję poprowadzić kawałek Ikarusa przegubowego na placu i powiem Wam, że fajnie to jeździ :P :P :PCo do tramwajów, to rzeczywiście Pesa eleganckie buduje :) Cyklopy już prawie zniknęły z warszawskich torów, ale zdaje się, że "105" jeszcze trochę pojeżdżą.
-
ja też nie trawię pasażerów autobusów, zachowują się jak w dniu świra, przesiadają się, podsiadają, stukają łokciami żeby im ustąpić miejsca, zajmują fotele jakimiś zakupami żeby iść skasować bilet, po prostu parodia, tym bardziej, że tak jak ktoś wspomniał wali od nich na kilometr (szczególnie od starszych osób niestety, jakby mydło i woda były jakimś luksusem...)
-
W zimie ludzie mniej śmierdzą, bo duszą smród pod kurtkami :P A w razie co można się zawinąć własnym szalikiem na twarz i nos :P
Niestety jestem zmuszony do codziennych wycieczek pociągami, metrem i autobusem (czasem tramwaje). Gdyby nie korki i ceny paliwa to na pewno codziennie w ruch chodziłby samochód... a tak się trzeba męczyć -
Piotrek nie narzekaj, w SKM-kach nie jest źle, szczególnie jak się trafia Newag, albo Pesa :)
-
SKM-ki to już same Newagi i Pesy. Tylko Pesy są oszczędzane na mojej linii (jechałem na razie tylko ze 3 razy). No generalnie SKM-ki są ładne i fajne ale ludzi ogrom z rana i tak sie do nich pakuje. Z reszta zwykle jeżdżę tym co wcześniej akurat podjedzie, bo karta miejska ważna i na Koleje Mazowieckie.
-
Przy zniżce studenckiej autem się praktycznie nie opłaca jeździć. Niestety w zimę w autobusie roi się od "futrzaków" i "kożuchowców", gdyby to waliło jedynie krochmalem to było by naprawdę dobrze. Ale najgorsze są żule. Dają na pół autobusu i tak naprawdę nic się nie da zrobić. Kierowca nic z tym nie zrobi, a i na policję czy straż miejską nie zadzwoni..
ARTYKUŁY NA TEN TEMAT
- MAN podsumował rok 2011 w branży autobusów Firma MAN podsumowała kolejny rok działalności na rynku produkcji i sprzedaży...
- Solaris Urbino 18 Hybrid - Polak potrafi! W ostatnich latach zapanowała moda na elektryczne i hybrydowe auta. W ubiegłorocznym...
- Pierwsze Lamborghini Aventador w Polsce [galeria FB] Jeden z naszych Czytelników, Damian Ziołecki., przysłał nam zdjęcia Lamborghini...
- Cmentarz samochodów w Kędzierzynie-Koźlu [galeria] Niedawno mogliście u nas przeczytać o cmentarzu samochodów w Oregonie. Okazuje się,...
- Nad Wisłą na bogato - świetna sytuacja na polskim rynku samochodów luksusowych w roku 2011 W 2011 roku sprzedaż aut spadła o 12 proc. w stosunku do ubiegłego. Mimo to marki...
DZIŚ AKTYWNE TEMATY NA FORUM
- Z drugiej ręki - o czym chcecie czytać?27 odpowiedzi
- Samochody, które Wam się podobają mimo wszystko26 odpowiedzi
- Samochód z V8 i manualem do 30 00016 odpowiedzi
- Zloty i inne spotkania właścicieli aut13 odpowiedzi
- Najciekawsze swapy13 odpowiedzi
- Fotki fotoradarowe zza granicy?4 odpowiedzi
- Jak tuningować stare silniki4 odpowiedzi