Naprawy jakie dokonywałeś/aś samodzielnie w swoim aucie

+ rozpocznij nowy wątek
  • Adam Szczęsny
    26.01.2012, 19:05 | Zgłoś nadużycie

Pochwalcie się swoim doświadczeniem z zakresu napraw mechanicznych, lakierniczych czy przeprowadzonych samodzielnie modyfikacji.

• Adam Szczęsny

U siebie w Kappie robiłem już:
    -łączniki i gumy stabilizatora przód
    -zacisk przedni lewy (zakleszczył się na prowadnicach)
    -poprawki instalacji lpg: nowe przewody, wymiana wtryskiwaczy, na bieżąco regulacja instalacji i wymiana filtrów
    -polerka lakieru, polerka szyby (reszta w sezonie), nowe głośniki przód + sub w klapie...teraz muszę wygłuszyć..
    -uszczelka pokrywy zaworów
    i wiele wiele innych

• s.witkowski
    s.witkowski
    26.01.2012, 20:11|Zgłoś nadużycie

Uuu, pracowałem w warsztacie jakiś rok, to trochę tego było. W każdym razie do najciekawszych zabiegów zawsze należały wymiany silników. Najszybciej udało nam się w ok. 3 godziny (+-10 minut), w 2 osoby, od zgaszenia jednego, do uruchomienia drugiego :)

• Adam Szczęsny

Silnik składałem nowy od zera do uruchomienia :) o dziwo ruszył :P a był to diesel v6 mana :P zawsze jest ta nie pewność...odpali? czy nie :D

• r.warecki
    r.warecki
    26.01.2012, 20:50|Zgłoś nadużycie

ale wymiany silników kompatybilnych tak, że plug&play czy jakieś inne modelowo?

Bo pamiętam jak wyciągałem i wkładałem silnik od Avensisa nowego to we 2 osoby w 3 godziny to nie był jakiś szał na wyścigi ;)

• marcin.lobodzinski

Chłopaki takie z was mechaniory, to może wyregulujecie mi dwa Webery i zrobimy z tego relację ;) A tak na serio, to przydała by mi się regulacja gaźników. Jeden to jeszcze dałbym sobie radę, ale dwa... Poza tym patrzę i patrzę i nie widzę śrub regulacyjnych

• r.warecki
    r.warecki
    26.01.2012, 23:31|Zgłoś nadużycie

wracając do tematu,

w swoim prywatnym samochodzie:
    SILNIK:
    -wymieniłem świece
    -wyczyściłem nagar spod pokrywy zaworowej
    -wymieniłem uszczelki pokrywy zaworów

FILTRY I OLEJE:
    -wymieniłem filtry paliwa, oleju, kabinowe, powietrza
    -wymieniłem płyn hamulcowy
    -wymieniłem olej w skrzyni i dyferencjale
    -wymieniałem olej silnikowy

ZAWIESZENIE:
    -wymieniłem przednie amortyzatory
    -wymieniłem tuleje i łączniki przedniego stabilizatora
    -wymieniłem przednie wahacze

HAMULCE:
    -wymieniłem wszystkie tarcze, klocki, czujniki zużycia, regulacja ręcznego

INNE:
    -zabezpieczyłem profile wewnętrzne
    -wymieniłem silnik wycieraczek i pióra

A w innych samochodach to tak jak wspominałem wcześniej, od wyciągania silnika, rozbierania go na części i pomiarów (np. pomiary zużycia gładzi cylindrów) przez wymiany turbosprężarki, sond lambda, regulacji luzów zaworowych, wklejania szyb itp... ogólnie sporo się przy autach nagrzebało :)

• marcin.lobodzinski

To nie powrót do tematu tylko unikanie odpowiedzi dziadu ;)

• r.warecki
    r.warecki
    27.01.2012, 00:02|Zgłoś nadużycie

przyznam się bez bicia - NIGDY gaźników nie regulowałem, nie wiem na ile trudne jest to zadanie w praktyce ich regulacja i synchronizacja, ale jak przyjedziesz nim do mnie to możemy popróbować ;) zawsze warto się nauczyć :D

• marcin.lobodzinski

Trzymam za słowo:)
    Jednak najpierw wymiana elementów instalacji VN

• Artur Kuśmierzak

Ja wymieniłem gumowy wąż od inetrcoolera, tabliczkę od rejestracji na klapie bagażnika, co wymagało rozmontowania całego maskowania od środka, bo śrub nie dało się odkręcić plus żarówki i takie tam.

• Adam Szczęsny

w nowszych autach specjalnie wszystko tak komplikują żeby nic samemu nie zrobić, a wszystko po to żeby tłuc kasę na serwisie :/

Poza mechaniką to bardzo chciałbym się nauczyć lakierowania...jakoś mnie to korci..kompresor jest także może zainwestuje w zestaw..

• Adam Szczęsny

na pewno zainwestuje..na brata Puncie poszły wszystkie zaprawki i zrobiło się rdzawo..dobrze mieć na czym się uczyć :D

ARTYKUŁY NA TEN TEMAT