Naprawy jakie dokonywałeś/aś samodzielnie w swoim aucie
-
Pochwalcie się swoim doświadczeniem z zakresu napraw mechanicznych, lakierniczych czy przeprowadzonych samodzielnie modyfikacji.
-
U siebie w Kappie robiłem już:
-łączniki i gumy stabilizatora przód
-zacisk przedni lewy (zakleszczył się na prowadnicach)
-poprawki instalacji lpg: nowe przewody, wymiana wtryskiwaczy, na bieżąco regulacja instalacji i wymiana filtrów
-polerka lakieru, polerka szyby (reszta w sezonie), nowe głośniki przód + sub w klapie...teraz muszę wygłuszyć..
-uszczelka pokrywy zaworów
i wiele wiele innych -
Uuu, pracowałem w warsztacie jakiś rok, to trochę tego było. W każdym razie do najciekawszych zabiegów zawsze należały wymiany silników. Najszybciej udało nam się w ok. 3 godziny (+-10 minut), w 2 osoby, od zgaszenia jednego, do uruchomienia drugiego :)
-
Silnik składałem nowy od zera do uruchomienia :) o dziwo ruszył :P a był to diesel v6 mana :P zawsze jest ta nie pewność...odpali? czy nie :D
-
ale wymiany silników kompatybilnych tak, że plug&play czy jakieś inne modelowo?
Bo pamiętam jak wyciągałem i wkładałem silnik od Avensisa nowego to we 2 osoby w 3 godziny to nie był jakiś szał na wyścigi ;)
-
Chłopaki takie z was mechaniory, to może wyregulujecie mi dwa Webery i zrobimy z tego relację ;) A tak na serio, to przydała by mi się regulacja gaźników. Jeden to jeszcze dałbym sobie radę, ale dwa... Poza tym patrzę i patrzę i nie widzę śrub regulacyjnych
-
wracając do tematu,
w swoim prywatnym samochodzie:
SILNIK:
-wymieniłem świece
-wyczyściłem nagar spod pokrywy zaworowej
-wymieniłem uszczelki pokrywy zaworówFILTRY I OLEJE:
-wymieniłem filtry paliwa, oleju, kabinowe, powietrza
-wymieniłem płyn hamulcowy
-wymieniłem olej w skrzyni i dyferencjale
-wymieniałem olej silnikowyZAWIESZENIE:
-wymieniłem przednie amortyzatory
-wymieniłem tuleje i łączniki przedniego stabilizatora
-wymieniłem przednie wahaczeHAMULCE:
-wymieniłem wszystkie tarcze, klocki, czujniki zużycia, regulacja ręcznegoINNE:
-zabezpieczyłem profile wewnętrzne
-wymieniłem silnik wycieraczek i pióraA w innych samochodach to tak jak wspominałem wcześniej, od wyciągania silnika, rozbierania go na części i pomiarów (np. pomiary zużycia gładzi cylindrów) przez wymiany turbosprężarki, sond lambda, regulacji luzów zaworowych, wklejania szyb itp... ogólnie sporo się przy autach nagrzebało :)
-
To nie powrót do tematu tylko unikanie odpowiedzi dziadu ;)
-
przyznam się bez bicia - NIGDY gaźników nie regulowałem, nie wiem na ile trudne jest to zadanie w praktyce ich regulacja i synchronizacja, ale jak przyjedziesz nim do mnie to możemy popróbować ;) zawsze warto się nauczyć :D
-
Trzymam za słowo:)
Jednak najpierw wymiana elementów instalacji VN -
Ja wymieniłem gumowy wąż od inetrcoolera, tabliczkę od rejestracji na klapie bagażnika, co wymagało rozmontowania całego maskowania od środka, bo śrub nie dało się odkręcić plus żarówki i takie tam.
-
w nowszych autach specjalnie wszystko tak komplikują żeby nic samemu nie zrobić, a wszystko po to żeby tłuc kasę na serwisie :/
Poza mechaniką to bardzo chciałbym się nauczyć lakierowania...jakoś mnie to korci..kompresor jest także może zainwestuje w zestaw..
-
na pewno zainwestuje..na brata Puncie poszły wszystkie zaprawki i zrobiło się rdzawo..dobrze mieć na czym się uczyć :D
ARTYKUŁY NA TEN TEMAT
- Jak eksploatować świece zapłonowe? Dlaczego nie warto ich wymieniać samodzielnie? [poradnik] Świece zapłonowe to jedne z najważniejszych elementów niezbędnych do właściwego...
- Eksploatacja auta z instalacją LPG - czy to się opłaca? Eksploatacja aut staje się coraz droższa. Kupując nowe auto, stajemy przed trudnym...
- Folie samochodowe - oklejanie szyb Oklejanie szyb samochodowych kojarzone jest głównie z poprawą wyglądu. Niesie ono...
- Usterki układu hamulcowego: awarie zacisku Na bezpieczeństwo jazdy duży wpływ mają skuteczne hamulce . Element układu...
- Mercedes-Benz Klasy S W220 [awarie i problemy] Mercedes Klasy S od zawsze symbolizował to co najdroższe, najbezpieczniejsze i...
DZIŚ AKTYWNE TEMATY NA FORUM
- Samochody, które Wam się podobają mimo wszystko26 odpowiedzi
- Samochód z V8 i manualem do 30 00016 odpowiedzi
- Zloty i inne spotkania właścicieli aut13 odpowiedzi
- Najciekawsze swapy13 odpowiedzi
- Niechętnie wybierane wersje silnikowe10 odpowiedzi
- Fotki fotoradarowe zza granicy?4 odpowiedzi
- Jak tuningować stare silniki4 odpowiedzi